czwartek, 29 września 2011

Aromatyczna zupa pomidorowa


Dla Wszystkich tych, którzy nie przepadają lub nie praktykują jedzenia zup na mięsie polecam przepyszną zupę pomidorową ugotowaną na pachnącym wywarze
z jakże jesiennych warzyw. Jej naturalny smak powinien zachwycić każdego, nawet najbardziej wybrednego niejadka. Można ją podawać z ryżem lub makronem, polecam także z wkładką, na która przepis znajdziecie tu.




Wywar warzywny

Marchewka 2 szt
Seler (mały) ½ sztuki
Pietruszka 2 szt.
Cebula ¼ sztuki
Woda 1l

Wszystkie umyte i obrane warzywa gotujemy w wodzie przez ok ½ godziny, 
nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wtedy zagotowujemy (dzięki temu zabiegowi pietruszka nie skiśnie).


Przecier pomidorowy

Pomidory 4 szt (duże)
Woda 1l
Sól
Śmietana 12% lub 18% 200 g

W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy pomidory.
Skórki pomidorów (4 duże sztuki) nacinamy na krzyż, wkładamy na chwilę do gorącej wody, po czym przekładamy do zimnej. Zdejmujemy skórki. Pomidory gotujemy w wodzie, aż puszczą sok i będą miękkie. Następnie miksujemy
i wlewamy do wywaru, z którego wcześniej wyjmujemy warzywa. Doprawiamy solą do smaku i śmietaną.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pomidorowa to chyba moja ulubiona zupa. Ta na pewno smakuje jak należy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że nagotowałam cały gar, bo jest tak pyszna, że nie mogę przestać jej jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga nie mogę tu wchodzić, zawsze potem jestem głodna ;)

    OdpowiedzUsuń