1. Pająki i sieć
Składniki:
Stare gazety
Klej
Woda
Taśma klejąca
Farba, czarna, biała
Czarny bristol
Z gazety formujemy dwie kule, jedną większą (korpus pająka) oraz mniejszą (głowa). Obie kule sklejamy ze sobą za pomącą taśmy. Do korpusu przyklejamy nogi ( za pomocą taśmy), które formujemy ze zwiniętych w rulon kawałków gazety.
Tak przygotowanego pająka obklejamy kawałkami gazety (kwadraty ok 2 x 2 cm) zamoczonymi w wodzie z klejem. Czekamy do wyschnięcia (cała noc).
Całkowicie wyschniętego pająka malujemy na czarno. Gotowe!
Sieć robimy z pasków (ok 1 cm) z czarnego bristolu. Paski przyklejamy do ściany (tylko na końcach) za pomocą taśmy dwustronnie klejącej (na tyle słabej, aby można było ja po zabawie odkleić ze ściany).
Na sieć przyklejamy wyschniętego pająka (za pomocą taśmy). Gotowe! Trochę przerażające , brrrrrrrrrrrrr.
2. Nietoperze
Składniki:
Czarny bristol
Sznurek
Taśma klejąca przeźroczysta
Z czarnego bristolu wycinamy schematyczna postać nietoperza z rozpostartymi skrzydłami.
Na środku robimy dziurkę na sznurek i nacięcie przez które wkładamy końcówkę sznurka. Skrzydła nietoperza muszą być skierowane na dół, aby postać się nie obracała.
Takich nietoperzy robimy kilkanaście sztuk. Następnie każdego za pomocą przeźroczystej taśmy przyklejamy do sufitu, na taka wysokość, aby można było pod nimi swobodnie stanąć. Gotowe!
Składniki:
Średnie słoiki (wielkości szklanki)
Bandaże
Ruchome oczy
Taśma dwustronnie klejąca
Przyrządzanie:
Każdy słoik z osobna owijamy bandażem. Bandaż mocujemy do słoika za pomocą taśmy dwustronnie klejącej. Do bandaża przyklejamy ruchome oczy. Jeden bandaż wystarczył mi na obwiązanie dwóch słoików 0,3 l. Gotowe!
4. Klamerki z nietoperzami
Składniki:
Drewniane klametki (10 cm)
Czarny bristol
Taśma dwustronnie klejąca
Przyrządzanie:
Z czarnego bristolu wycinamy małe nietoperze (ok. 8 cm szerokości). Przyklejamy je do wierzchu klamerki za pomocą taśmy dwustronnej. Takie klamerki mogą posłużyć np. do przymocowania karteczki z imieniem do tacki papierowej, która może służyć jako talerzyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz