sobota, 3 listopada 2012

Tort dla mojego Dziadka



Mój pierwszy w życiu. Najważniejsze, że wszystkim smakował.


Składniki (biszkopt) - oryginalny przepis można znaleźć TU

Jajka 6 szt
Mąka (tortowa) 1 szklanka
Cukier 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kakao (gorzkie) 2 łyżki
Ocet 1 łyżka
Olej 3 łyżki
Sól szczypta


Przyrządzanie:

Białka, ze szczypta soli, ubijamy na sztywno. Podczas dalszego ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, a następnie ocet i olej. Na koniec do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 150 stopni
( z termoobiegiem) przez 30 - 40 minut.




Składniki (krem), według przepisu Wioli:

Śmietana 30 % 400 g
Serek Mascarpone 250 g
Cukier puder 2 łyżki

Przyrządzanie:

Śmietanę upijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy ser mascarpone
i mieszamy.


Do nasączenia biszkoptu:

Woda 1/2 szklanki
Cukier 1 łyżka
Alkohol według upodobania


Uwaga! Tort przyrządzamy na dzień przed podaniem.


Do ozdobienia tortu: (moja propozycja) - tort ozdabiamy na chwilę przed podaniem.

Posypka
Różyczki z opłatka (dr Oetker)
Płatki czekoladowe (dr Oetker)


Tort - przyrządzanie:

Biszkopt przekrawamy na trzy części, każda nasączamy woda z cukrem i alkoholem.
Na dolną część biszkoptu nakładamy krem, następnie środkową część biszkoptu, ponownie krem i górną część biszkoptu, którą obsmarowujemy kremem. Dekorujemy według uznania. Smacznego!






5 komentarzy: