Mój pierwszy w życiu. Najważniejsze, że wszystkim smakował.
Składniki (biszkopt) - oryginalny przepis można znaleźć TU
Jajka 6 szt
Mąka (tortowa) 1 szklanka
Cukier 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kakao (gorzkie) 2 łyżki
Ocet 1 łyżka
Olej 3 łyżki
Sól szczypta
Przyrządzanie:
Białka, ze szczypta soli, ubijamy na sztywno. Podczas dalszego ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, a następnie ocet i olej. Na koniec do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 150 stopni
( z termoobiegiem) przez 30 - 40 minut.
Składniki (krem), według przepisu Wioli:
Śmietana 30 % 400 g
Serek Mascarpone 250 g
Cukier puder 2 łyżki
Przyrządzanie:
Śmietanę upijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy ser mascarpone
i mieszamy.
Do nasączenia biszkoptu:
Woda 1/2 szklanki
Cukier 1 łyżka
Alkohol według upodobania
Uwaga! Tort przyrządzamy na dzień przed podaniem.
Do ozdobienia tortu: (moja propozycja) - tort ozdabiamy na chwilę przed podaniem.
Posypka
Różyczki z opłatka (dr Oetker)
Płatki czekoladowe (dr Oetker)
Tort - przyrządzanie:
Biszkopt przekrawamy na trzy części, każda nasączamy woda z cukrem i alkoholem.
Na dolną część biszkoptu nakładamy krem, następnie środkową część biszkoptu, ponownie krem i górną część biszkoptu, którą obsmarowujemy kremem. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Torcik piękny i na pewno smaczny:) Wiola.
OdpowiedzUsuńSmaczny, smaczny :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńrobiłam na urodziny mojej Mani, teraz robię właśnie teściowi :) pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę, że smakuje :)
OdpowiedzUsuń