wtorek, 29 stycznia 2013

Kokosanki


Po niedzielnych pierogach zostały mi dwa białka, które stały się świetnym pretekstem
do zrobienia, chyba najprostszych ciastek na świecie - kokosanek.

Składniki:

Białka 2 szt
Cukier puder 120 g
Wiórki kokosowe 150 g
Sól szczypta


Przyrządzanie:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, ciągle ubijając. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy. Łyżką wykładamy powstałą masę na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut (do lekkiego zbrązowienia). Gotowe!



3 komentarze:

  1. Lubię takie preteksty - zostały dwa żółtka a do kokosanek potrzebne były białka :D Pozdrawiamy z Wrocławia MBK

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu ten sam błąd, w poprzednim moim (już usuniętym komentarzu :)) Zostały dwa białka, oczywiście :). Jakiś chyba mam problem z kolorem :). Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń