.. w zasadzie to krem z kalafiora posypana serem typu camembert z czosnkiem i ziołami. Prosta, szybka i bardzo smaczna.
Składniki:
Kalafior 1 mała lub 1/2 dużej główki
Bulion warzywny 1 litr (przepis TU)
Cebula biała (czosnkowa)
Ziemniaki 2 szt (średnie)
Czosnek 1-2 złąbki
Masło 10g
Oliwa 2 łyżki
Śmietana 12 % 150 ml
Sól, pieprz biały
Przyrządzanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy cebulę, czosnek i ziemniaki pokrojone
w kostkę, aż do średniej miękkości, ale nie przyrumienienia. Do przygotowanego wcześniej bulionu wkładamy kalafior podzielony na różyczki, a następnie resztę warzyw. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Podajemy z serem, grzankami lub samą. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz