czwartek, 14 lutego 2013

Brokułowe przekąski w cieście


Zielone brokuły, to nie tęsknota za zielonym kolorem wiosny, ale raczej smak na warzywa
w innej postaci niż te gotowane.


Składniki:

Brokuł 500 g
Mąka (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)  170 g
Jajko 1 szt.
Woda 200 ml
Sól, pieprz
Olej do smażenia


Przyrządzanie:

Wszystkie składniki (oprócz brokułu) mieszamy na jednolita masę. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni (temperaturę możemy sprawdzić wrzucając do oleju odrobinę sypkiej mąki, jak się pojawią bąbelki to znaczy, że olej jest wystarczająco rozgrzany). Różyczki zanurzamy w cieście, tak przygotowane wkładamy na rozgrzany olej
w taki sposób, aby najpierw zanurzyć kawałek (przytrzymując różyczkę lekko zanurzoną
w oleju), co zapobiegnie jej przywarciu do dna garnka (dzięki takiemu zabiegowi fragment
w oleju podsmaży się szybciej niż reszta warzywa), następnie puszczamy lekko, aby całość wpadła do oleju. Smażymy na złoty kolor, wyciągamy na ręcznik papierowy, tak aby nadmiar tłuszczu na nim pozostał. Smacznego!


Brokuły możemy podawać z różnymi sosami, np.: sojowo-miodowym, czosnkowym

Sos sojowo-miodowy:

Sos sojowy 4 łyżki
Miód 2 łyżki
Czosnek 1 ząbek

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Oryginalny przepis na Brokuły w cieście z sosem sojowo-miodowym można znaleźć TU

Sos czosnkowy:

Jogurt naturalny 100 g
Czosnek 2 ząbki
Sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

1 komentarz:

  1. Pychota polecam z sosem czosnkowym.Genialny zestaw:)W

    OdpowiedzUsuń