niedziela, 17 lutego 2013

Szybki, smaczny deser

 
Te składniki mam zawsze w lodówce. Gdy przyjdzie mi ochota na coś słodkiego robię crumble z jabłkami. W sezonie owocowym można eksperymentować z rożnymi innymi smakami.
Ja czasem (jak na zdjęciach) robię tylko dwie kokilki deseru. Polecam!


Składniki: (na formę 15x20)

Jabłka 6 szt
Cukier 2 łyżki
Cynamon (według uznania)

Mąka 150 g (ja używam pełnoziarnistej)
Cukier 75 g
Masło 75 g



Przyrządzanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na niedbałe kawałki. Podsmażamy na patelni z cukrem
i cynamonem przez 15-20 minut, aż zmiękną. Do miski wsypujemy mąką i cukier, dodajemy masło. Wszystko razem mieszamy i rozdrabniamy palcami, tak aby powstała kruszonka.

 
Do naczynia żaroodpornego wkładamy jabłka, które posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-30 minut (do momentu, gdy kruszonka stanie się brazowawa) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Crumble smakuje wyśmienicie na ciepło podawane z lodami waniliowymi. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz