wtorek, 19 lutego 2013

chaczo=twaróg, puri=chleb


Chaczapuri to gruziński chleb z nadzieniem serowym i kolejny dowód na to, że im prościej tym smaczniej. O historii tego dania można poczytać TU , a wykonać i smakować można nawet we własnym domu.


Składniki (na 4 placki o średnicy ok 15 cm):

Ciasto:

Mąka 340 g (2 szklanki)
Kefir 190 ml ( 3/4 szklanki)
Cukier 1/2 łyżeczki
Sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie:

Ser twarogowy (półtłusty) 100 g
Ser typu feta 150 g
Ser mozzarella 200g

Twarożek (na wierzch - opcjonalnie):

Serek homogenizowany naturalny 150 g
Szczypiorek pęczek
Sól


Przyrządzanie:

Mąkę, sól i cukier mieszamy w misce, do której dolewamy kefir. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. W osobnym naczyniu mieszamy sery, które również dzielimy na
4. Każdą z czterech części ciasta rozwałkowujemy na dość cienki placek, na środek każdego układamy kulę z sera. Zwijamy ciasto do góry, jak worek, który chcemy związać sznurkiem
i całość rozwałkowujemy lub rozgniatamy dłonią, tak aby powstał płaski placek
o średnicy ok. 15 cm. Placek przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażymy
z obu stron na rumiano. Placki podawać ciepłe, ja lubię ze szczypiorkowym twarożkiem, który łamie dość delikatny smak serów. Smacznego!

Oryginalny przepis, z którego korzystałam można znaleźć TU




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz