Składniki:
6 podudzi kurczaka (lub 8 - 10 pałek) - ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego
Cebula 2 szt.
Fasola czerwona 1 puszka
Pomidory 2 puszki
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne
Przyrządzanie:
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy, dość obficie słodką papryką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
W między czasie przygotowujemy sos. Cebule kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy odsączoną fasolę, podsmażamy 5 minut.
Następnie dodajemy pomidory i podsmażamy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy solą
i pieprzem, zarówno zwykłym jak i cayenne, do smaku.
Część sosu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso, które przykrywamy druga częścią sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego!
NAJLEPSZY KURCZAK JAKI JADŁAM OSTATNIO:)W.
OdpowiedzUsuńA ja najlepszy u Wioli jadłam :)
UsuńKuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych. Jescze jak widze ze jest kurczak to mam juz pomysł na obiad dla mojego faceta. Bo calosc wyglada swietnie :)
OdpowiedzUsuń