środa, 24 lipca 2013

Babeczki z owocami


Ja się od nich uzależniłam tego lata. Kończą się jednego dnia, drugiego są już nowe.
Za każdym razem staram się wypróbować nowy przepis na krem i wybrać ten najlepszy, który stanie się moim ulubionym.


Kruche babeczki (spód) - na ok 24 szt

Mąka pszenna 350 g
Masło 240 g
Cukier puder 5 łyżek
Żółtka 2 szt
Zimna woda 2 łyżki
Sól duża szczypta

Mąką, cukier i sól mieszamy razem ( mi misce lub na stolnicy). Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, które dodatkowo rozdrabniamy rękami, do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i wodę. Wszystko razem szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulę, którą owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki z kuli odrywamy fragmenty ciasta, z których formujemy małe placki, którymi wykładamy foremki do babeczek. Wyłożone ciasto nakłuwamy gęsto widelcem (dzięki temu ciasto nie urośnie podczas pieczenia). Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do
200 stopni (góra - dół) na 15 - 20 minut (do momentu aż nabiorą brązowawego odcienia). Upieczone babeczki wyciągami i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ciasto bardzo łatwo odchodzi od foremki. Teraz wystarczy tylko napełnić kremem i przybrać owocami. Poniżej podaję trzy przepisy na krem.



Krem nr 1

Śmietana 30 % 200 g (zimna)
Ser mascarpone 250 g
Cukier puder 2-3 łyżki (ilość zależy od preferowanej słodkości kremu)


Krem nr 2

Śmietana 30 % 200 g (zimna)
Serek homogenizowany 150 g
Cukier puder 1-2 łyżki (ilość zależy od preferowanej słodkości kremu)

Śmietanę ubijamy na sztywno (trzeba uważać, aby nie powstało masło). Dodajemy cukier
i serek, jeszcze chwilę ubijamy. 

Krem nr 3

Budyń waniliowy 1 opakowanie
Mleko 400 ml
Ser mascarpone 250 g

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (z tym, że w mniejszej ilości mleka). Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem. Jeśli budyń był bez cukru dodajemy 2-3 łyżki (cukru pudru) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


Każdy z kremów nakładamy schłodzony do upieczonych i wystygniętych babeczek. Na krem układamy owoce: borówki, jagody, maliny, truskawki, porzeczki lub inne ulubione. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz