środa, 28 sierpnia 2013

Jeszcze letnia sałatka




W tym roku udało mi się wreszcie kupić polskie pomidory koktajlowe, rodem z Sandomierza. Przy wejściu do Parku Śląskiego (Katowice) stoi niepozorna budka z warzywami, w której kupić można różne odmiany pomidorów, śliwek od najmniejszych górskich węgierek po ogromne, przesłodkie, a także wiele innych warzyw, które chętnie lądują na naszym stole. Polecam szybką i smaczną sałatkę z pomidorów, którą można podać do mięsa lub zjeść ze świeżą bagietką.


Składniki:

Pomidory (najlepiej koktajlowe) - 10 - 15 szt (zależy od ilości osób)
Cebula 1 szt
Oliwa z oliwek
Ocet winny
Sól, pieprz


Przyrządzanie:


Pomidorki kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka, mieszamy aż się połącza. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy oliwę 6 łyżek i ocet (1 lub dwie łyżki, jak damy więcej octu sałatka będzie bardziej kwaśna). Wszystko razem mieszamy, gotowe. Smacznego!






1 komentarz: