sobota, 28 września 2013

Kto spróbuje ten pokocha ...



Pavlova to od momentu pierwszego spróbowania mój ulubiony deser. Dopiero za piątym razem wyszła mi jak należy, ale warto było się nie poddawać.Można podawać z rożnymi owocami: borówką, jagodami, malinami, truskawkami, granatem ....


Beza

Składnki:

Białka 6 sztuk
Cukier puder 350 g
Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Ocet winny 1 łyżeczka
Sól szczypta


Przyrządzanie:

Białka  ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy po 1 łyżce cukru, ciągle miksując.
Po dodaniu całego cukru piana powinna być sztywna i błyszcząca, miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy ocet i mąkę, miksujemy ok 1 minuty.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (od talerza) ok 18 cm średnicy. Nakładamy bezę.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy, a w zasadzie suszymy przez 3 godziny. Beza powinna być na zewnątrz krucha, a w środku lekko wilgotna.

Pozostawiamy beze do całkowitego wystygniecia.

Krem

Składniki:

Śmietana 30 % 400 g (zimna)
Mascarpone lub serek homogenizowany 250 g
Cukier puder 2-3 łyżki

Przyrządzanie:

Śmietanę ubijamy na gęsto (trzeba uważać, aby się nie zważyła), dodajemy
serek i miksujemy do połączenia składników, na koniec dodajemy cukier, mieszamy. Krem wykładamy na przestygnietą bezę, posypujemy owocami. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz