niedziela, 1 grudnia 2013
Zapiekanki z pieca
Nadeszły chłody, a wraz z nimi wspomnienie przepysznych domowych zapiekanek
z dzieciństwa.
Składniki: (ok 12 połówek bułek)
Pieczarki 500 g
Cebula 1 spora sztuka
Masło 1-2 łyżki
Ser żółty
Salami w plastrach
Sól, pieprz, oregano
Ciemne bułki kajzerki przekrojone na pół
Przyrządzanie:
Cebulę pokrojona w drobna kostkę szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone
w plasterki pieczarki, mieszamy. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy sól, pieprz i oregano. Smażymy do momentu odparowania prawie całej wody.
Na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia układamy połówki bułek (skórką do dołu), na które wykładamy pieczarki. Na pieczarki kładziemy po plastrze sera żółtego,
a następnie salami. Wszystko posypujemy oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) na ok. 10 minut
(trzeba pilnować, aby ser nie zbrązowiał, bo stwardnieje. Wyjmujemy. Podajemy na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz