niedziela, 1 grudnia 2013

Zapiekanki z pieca



Nadeszły chłody, a wraz z nimi wspomnienie przepysznych domowych zapiekanek
z dzieciństwa.


Składniki: (ok 12 połówek bułek)

Pieczarki 500 g
Cebula 1 spora sztuka
Masło  1-2 łyżki

Ser żółty
Salami w plastrach

Sól, pieprz, oregano

Ciemne bułki kajzerki przekrojone na pół




Przyrządzanie:

Cebulę pokrojona w drobna kostkę szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone
w plasterki pieczarki, mieszamy. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy sól, pieprz i oregano. Smażymy do momentu odparowania prawie całej wody.

Na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia układamy połówki bułek (skórką do dołu), na które wykładamy pieczarki. Na pieczarki kładziemy po plastrze sera żółtego,
a następnie salami. Wszystko posypujemy oregano.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) na ok. 10 minut
(trzeba pilnować, aby ser nie zbrązowiał, bo stwardnieje. Wyjmujemy. Podajemy na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz