niedziela, 9 października 2011
Na pomarańczowo
Tworząc zakładkę "Specjały Hałabały" na stronie przedszkola, którą się opiekuję nie myślałam, że moja domowa spiżarnia zacznie w dość szybkim tempie przybierać na ilości. Nie spodziewałam się, że nastąpi u mnie taka mobilizacja w produkcji zapasów na zimę. Mam już marynowane: papryki, podgrzybki, pomidory oraz dżem
z dyni, który przedstawiam poniżej.
Składniki
Dynia 1 kg
Jabłka 1,5 kg
Cukier 1 kg
Galaretka pomarańczowa 2 szt
Przyrządzanie
Dynie i jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier
i smażyć razem na małym ogniu aż się zrobi papka.
Na końcu dodać 2 galaretki pomarańczowe i smażyć razem, ciągle mieszając, żeby galaretki się rozpuściły. Nałożyć do słoiczków. Słoiki gotować przez 15-20 minut.
Z powyższych składników wyszło mi 6 słoików 0.3 l.
Przepis otrzymany od Kasi, mamy Tesi (Jagódki)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie, pysznie. Idealny na chleb i do ciast :)
OdpowiedzUsuńwypróbowane i już na ciasteczkach zastosowane mniam :-)
OdpowiedzUsuń