niedziela, 9 października 2011

Na pomarańczowo


Tworząc zakładkę "Specjały Hałabały" na stronie przedszkola, którą się opiekuję nie myślałam, że moja domowa spiżarnia zacznie w dość szybkim tempie przybierać na ilości. Nie spodziewałam się, że nastąpi u mnie taka mobilizacja w produkcji zapasów na zimę. Mam już marynowane: papryki, podgrzybki, pomidory oraz dżem
z dyni, który przedstawiam poniżej.

Składniki

Dynia 1 kg
Jabłka 1,5 kg
Cukier 1 kg
Galaretka pomarańczowa 2 szt

Przyrządzanie

Dynie i jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier
i smażyć razem na małym ogniu aż się zrobi papka.
Na końcu dodać 2 galaretki pomarańczowe i smażyć razem, ciągle mieszając, żeby galaretki się rozpuściły. Nałożyć do słoiczków. Słoiki gotować przez 15-20 minut.

Z powyższych składników wyszło mi 6 słoików 0.3 l.





Przepis otrzymany od Kasi, mamy Tesi  (Jagódki)

3 komentarze: