Na coraz zimniejsze, ale słoneczne popołudnia i coraz mroczniejsze, ale miłe wieczory polecam zupę z dyni z imbirem i papryczką chili.
Składniki
Dynia 1 kg
Ziemniaki 1 średniej wielkości
Imbir mały kawałek
Bulion warzywny 1 l
Masło 40 g
Papryczka chili 1 mała szt.
Sól 1 łyżeczka
Sok z cytryny 2 łyżeczki
Pieprz cayenne szczypta
Śmietana 200 g
Ziemniaki 1 średniej wielkości
Imbir mały kawałek
Bulion warzywny 1 l
Masło 40 g
Papryczka chili 1 mała szt.
Sól 1 łyżeczka
Sok z cytryny 2 łyżeczki
Pieprz cayenne szczypta
Śmietana 200 g
Przyrządzanie
W dużym garnku roztapiamy masło. Następnie dodajemy dynię, ziemniak i imbir pokrojone w kostki oraz papryczkę chili (ilość według preferowanej ostrości).
Wszystkie składniki zalewamy wywarem (przepis na wywar), solimy oraz dodajemy pieprz cayenne. Gotujemy 15 minut do miękkości.
Po ugotowaniu dodajemy śmietanę wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy.
Po ugotowaniu dodajemy śmietanę wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy.
Można podać z uprażonymi na patelni pestkami dyni, groszkiem ptysiowym
lub drobnymi krakersami.
Smacznego!
Smacznego!
Bardzo dobra i gorąco polecam!!! mniam mniam
OdpowiedzUsuńDobry, niemiecki przepis :)
OdpowiedzUsuń