wtorek, 18 października 2011

Rozgrzewająca zupa z dyni


Na coraz zimniejsze, ale słoneczne popołudnia i coraz mroczniejsze, ale miłe wieczory polecam zupę z dyni z imbirem i papryczką chili.

Składniki
 
Dynia 1 kg
Ziemniaki 1 średniej wielkości
Imbir mały kawałek
Bulion warzywny 1 l
Masło 40 g
Papryczka chili 1 mała szt.
Sól 1 łyżeczka
Sok z cytryny 2 łyżeczki
Pieprz cayenne szczypta
Śmietana 200 g

Przyrządzanie

W dużym garnku roztapiamy masło. Następnie dodajemy dynię, ziemniak i imbir pokrojone w kostki oraz papryczkę chili (ilość według preferowanej ostrości).


Wszystkie składniki zalewamy wywarem (przepis na wywar), solimy oraz dodajemy pieprz cayenne. Gotujemy 15 minut do miękkości.

Po ugotowaniu dodajemy śmietanę wraz z sokiem z cytryny. Miksujemy.


Można podać z uprażonymi na patelni pestkami dyni, groszkiem ptysiowym 
lub drobnymi krakersami.

Smacznego!


2 komentarze: