wtorek, 15 listopada 2011

Szybkie danie dla leniwych - kluchy leniwe


Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu, mnie przypominają smaki z dzieciństwa.


Składniki (na 25 klusek)

ser biały (chudy lub półtłusty) 250 g
jajko 1 szt.
mąka 3 łyżki
bułka tarta
masło
cukier

Ser, mąkę i jajko mieszamy w misce. Następnie formujemy wałek, z którego nożem po skosie odcinamy kluski szerokości 1 - 1,5 cm. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy trochę bułki tartej, gdy się zrumieni  dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Tak przygotowana bułką polewamy kluski, następnie posypujemy cukrem. 



Smacznego!


1 komentarz:

  1. wchodzę codziennie a tu nic nowego !!! Domagam się nowych wpisów :)

    OdpowiedzUsuń